Wie zijn wij
In het beleidsplan 2021 – 2025 van onze vereniging is specifiek aandacht besteed aan het onderwerp Een veilig gevoel voor iedereen. Om dat te kunnen realiseren is de commissie Veilig Sportklimaat ingesteld.De (overkoepelende) commissie is onderverdeeld in een drietal subgroepen met elk hun eigen aandachtsgebied.
De commissie Veilig Sportklimaat zorgt er voor dat de betrokken partijen, zoals vertrouwenscontactpersonen, de personen rondom de mentale begeleiding, de bedrijfshulpverleners/EHBO-ers, de Technische Commissie en het bestuur, kortere communicatielijnen hebben, waarbij de rollen helder zijn. Het doel daarvan is dat signalen direct opgepakt kunnen worden en hier de juiste begeleiding op gezet kan worden. Tevens waarborgt deze commissie dat het voorgenomen beleid daadwerkelijk wordt uitgevoerd.Onderdeel van ons beleid rondom een veilig sport klimaat is dat we voor trainers, begeleiders, leden van de technische commissie, commissie veilig sportklimaat, scheidsrechters die voor de bond fluiten en bestuur eens in de 3 jaar een VOG (verklaring omtrent gedrag) aanvragen.
Daarnaast willen we alle betrokkenen van de vereniging wijzen op de gedragscodes. Gedragscodes zijn formele afspraken hoe we binnen de vereniging met elkaar omgaan. Voor iedere doelgroep in de sport zijn gedragsregels opgesteld: https://centrumveiligesport.nl/preventie/gedragscodes
Mentale begeleiding
Mentale begeleiding komt steeds meer centraal te staan binnen de sport. Als je je bijvoorbeeld erg onzeker voelt tijdens het korfballen of je niet fijn voelt binnen het team, kan dit ten koste gaan van het plezier. Ook is het omgaan met druk, teleurstelling en/of concurrentie niet altijd even makkelijk. Of als coach weet je niet hoe je bepaalde zaken binnen je team moet aanpakken. Voor al deze aspecten binnen de sport kun je binnen Dindoa ondersteuning krijgen. De mentale begeleiding is niet alleen voor spelers, maar ook voor ouders van spelers en trainers ter ondersteuning. Heb je als trainer of speler een vraag over mentale begeleiding? Neem dan contact op met de TC-contactpersoon van jouw team, dan wordt jouw vraag doorgezet naar het Mentale Begeleidingsteam. Je kunt je vraag ook mailen naar mentalebegeleiding@dindoa.nl. Binnen Dindoa kunnen de volgende personen voor mentale begeleiding benaderd worden: Tessa Lolkema, Sharon Verhoef, Laura van Barneveld en Jorinde van de Beek.
Vertrouwenscontactpersoon
Binnen Dindoa zijn door het bestuur twee vertrouwenscontactpersonen (VCP) aangesteld: Karin ten Hove en Rik van den Bos. Doel van het aanstellen van deze VCP’s is het bespreekbaar stellen binnen onze vereniging van grensoverschrijdend gedrag. Denk bij grensoverschrijdend gedrag aan zaken als pesten, intimidatie en machtsmisbruik, discriminatie, sexuele intimidatie en misbruik. Karin en Rik zijn bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is en kiezen geen kant bij incidenten. De mogelijkheid bestaat ook om contact op te nemen met sportkoepel NOC-NSF. De VCP is géén hulpverlener en doet bij incidenten géén onderzoek in de vereniging. De VCP luistert, denkt mee, verwijst zo nodig door en kent het sportnetwerk. De VCP’s hebben een onafhankelijke positie binnen de vereniging en de commissie Veilig Sportklimaat, echter doen wel melding (geanonimiseerd) bij het bestuur van de vereniging i.g.v. grensoverschrijdend gedrag. Binnen Dindoa is een protocol Vertrouwenscontactpersonen opgesteld. Karin en Rik zijn per mail te bereiken: vertrouwenscontactpersoon.ktenhove@dindoa.nl en vertrouwenscontactpersoon.rvdbos@dindoa.nl.
Bedrijfshulpverlening / EHBO
Vanuit de BHV commissie coördineren wij de middelen en trainingen op Dindoa die moeten bijdragen aan de fysieke veiligheid van onze leden en gasten. Wij bespreken de bestaande procedures, passen deze in dien nodig aan, en verspreiden deze kennis bij de vereniging.
Wij bestaan uit de volgende leden:
Thijmen ten hove
Sam van der Beek
Jaap de Graaf
Quirine Brons